Valse vrienden en goede gewoontes

Voor de 2e blogboost challenge overliep ik mijn week op zoek naar gewoontes. Ik vond er massa’s! Maar ik hou het hier bij 2 goede.

1. Doseren

Op mijn telefoon klinken er al lang geen notificaties meer. En toch had dat ding nog te veel invloed op mij.

Nog “even” kijken wie er reageerde op mijn foto. Nog “snel” checken of er al antwoord was op een e-mail. Gehypnotiseerd raken, vergeten wat ik wou doen, om mij veel te vaak te ergeren aan wat ik zag.

Tijd weg! Energie weg! Merde!

Onlangs gooide ik al die valse vrienden buiten: Facebook, Instagram, Twitter, WordPress, Mailchimp… zelfs Gmail. Weg ermee!

Voortaan gebruik ik die dingen enkel nog op de laptop, waardoor ik er veel minder mee bezig ben.

In het begin betrapte ik mezelf vaak op een glimlach. Ik had mijn telefoon al vast om de socials te checken en merkte dat het gewoon niet meer kon.

Be-vrij-dend!

Ik wil nooit meer terug.

Het nieuws volgen is ook iets waar ik meer evenwicht in zoek. Ik vind Het Journaal Laat een gezonde portie. Dat duurt maar een kwartier en ik ben weer op de hoogte. Omdat ik al voor 10 uur lig te ronken, bekijk ik het de dag erop online.

2. Focussen

Doseren helpt mij om te focussen. Het doet deugd om 1 ding tegelijk zo aandachtig mogelijk te doen. Maar dat is vaak uitdagend met 2 tienerdochters, telewerk en een breed takenpakket.

Daarom kies ik elke werkdag 3 prioriteiten. Die bescherm ik tegen alles wat ertussen wil komen.

Meestal kijk ik pas ‘s middags naar e-mail & co. of er iemand iets nodig heeft. Is het niet dringend, dan plan ik het in mijn agenda.

Werk, huishouden, hobby’s… Alles kan een meditatie zijn. Ik focus mij bewust en telkens ik afgeleid werd, keer ik meteen terug.

Naast doseren en focussen zijn er nog meer gewoontes die mij rust schenken in this age of mass distraction, maar daar heb ik het een volgende keer over. Klik hier om op de hoogte te blijven.

Toedels!

David