Wat waardeer jij?

Als informele meditatie kan je deze week af en toe pauzeren en jezelf afvragen: “Wat waardeer ik aan dit moment?”

Kijk even rond en ontdek de overvloed aangename sensaties die je kan ervaren. Misschien dingen die je gewoonlijk nauwelijks opmerkt. Laat de rest op de achtergrond passeren. Hier kan je een voorbeeld van mij lezen.

Soms zal dit waarderen samenvallen met wat jou energie geeft, maar vaak zal het subtieler zijn.

Niets te vinden om te waarderen? Focus je dan op het subtiele plezier van je ademhaling. Dat is er altijd en overal. Je hoeft het alleen maar op de voorgrond van je aandacht te brengen. En telkens je merkt dat je afgedwaald was in gedachten, kan je dat moment waarderen want je aandacht is al vanzelf teruggekeerd. ūüėČ

Een app als Mindbell of Blip Blip kan je helpen herinneren om regelmatig te pauzeren en bewust te ervaren.

Als formele meditatie kan je deze week focussen op de buitenwereld met de labels Zien, Horen en Voelen. Je gebruikt ze in gedachten met een vast ritme, om de sensaties van de buitenwereld te benoemen, zowel de aangename, onaangename als neutrale.

De techniek gaat zo:

  • Je merkt een sensatie op,
  • je labelt het meteen met Zien, Horen of Voelen (ruiken en proeven horen ook bij Voelen)
  • en richt je aandacht nog even bewust op die sensatie.
  • Je merkt een andere sensatie op,
  • … enzovoort.

Bijvoorbeeld:
horen, horen, voelen, zien, horen, voelen, voelen, horen, voelen, zien…

Blijf je aandacht richten op de buitenwereld, terwijl je de gewaarwordingen daar in gedachten benoemt met de labels Zien, Horen en Voelen. Ga zo door op een aangenaam ritme.

Om meer vertrouwd te raken met dit soort inzichtsmeditaties kan je deze geleide meditatie beluisteren.

Laat de binnenwereld voorlopig voor wat die is. Geef gedachten en emoties geen extra aandacht. Laat ze passeren op de achtergrond. Ze komen binnenkort aan bod.

Succes!
David

PS: Wil je deze teksten per e-mail ontvangen? Schrijf je hier in en je krijgt er een gratis video meditatieve yoga bovenop.